fredag 30 september 2016

Det skulle jag nämligen vilja veta!?

När blir man som kund hos sin bank en intressant kund? Förstå mig rätt nu. Jag och min fru vi har huslån hos våran bank. Vi månadsspar numera i ISK (till pension, istället för IPS). Vi månadsspar till barnen. Vi har en del av tjänstepension som landar hos banken. Min fru har sitt VISA kort kopplat till lönekontot. Själv vägrar jag så länge jag inte får den tjänsten gratis. Använder mig istället av OKQ8 VISA. Vi betalar en årlig avgift för att kunna använda oss av internetbanken. (Betala räkningar är delen som kostar tydligen). Ena barnet är även denna kund med tjänster kopplade till sitt konto.





















Man skulle kunna säga att våran bank har "Familjen Investeralitemera" i sitt grepp. Det enda vi inte gör där, är att handla aktier. Sista jag gjorde det för ett par år sedan, så kostade courtaget 129 kr. Vad det är idag har jag ingen aning om.  Men frågan är då, är jag som kund verkligen en intressant kund? Eller behöver mitt sparande/investerade komma upp i nivåer som miljoner? Antar att banken har någon räknesnurra. Där dom tittar på hur mycket pengar i avgifter/räntor etc jag och min fru kommer att dra in till dom för dom kommande åren?  Så länge miljonerna saknas på kontot så kommer dom inte höra av sig i första taget. Någon som jobbar eller har jobbat inom bank, som skulle kunna avslöja hur "Banken" ser på mig som kund? Det skulle jag nämligen vilja veta!?

Någon Privat Banking kund, kommer det dröja länge länge innan jag blir i närheten av. Mer om det kan man läsa på bloggen "Näringslivsnörden". Där denne genomgående redogör vad Privat banking egentligen handlar om? Samt för vem det är för!?

Källa: http://naringslivsnorden.blogspot.se/2015/01/private-banking-ar-bankernas.html


/funderlitemera

17 kommentarer:

  1. Jag tror att det kan skilja från vissa lägen till andra. Jag betalar gärna visa kort, internetbank mm. så länge jag får något tillbaka som ger mig mer än jag betalar. Ett exempel är att jag nu har en riktigt bra rabatt på bolån som flerfaldigt kompenserar för kortavgift mm. Även om jag skulle byta bank så skulle jag inte fått lägre ränta. Detta tror jag är tack vare att jag varit tillmötesgående på deras krav. Ibland känns det att det är viktigare för dom att sälja på en viss grej än att tjäna pengar. Så om jag är tvungen att ha ett extra kort som kostar 350kr/år så gör jag gärna det om jag kan sänka ränteutgifterna med 7000kr. Ex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle banken ge mig så pass mycket bättre ränta på bolånet att kortavgiften blir en bagatell. Då skulle jag absolut nappa. Men det visar sig i Januari 2017 :-)

      Radera
  2. Jag har ett par miljoner på mitt företagskonto hos SEB och mig är de på med jämna mellanrum. Vill boka möte och "prata placeringar". Tackar nej varje gång och säger att jag sköter det själv. De tycker att jag är dum i huvudet =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Skulle nog tack ja för ett möte för en lunch eller så!

      Radera
  3. Bra fråga! Det är väldigt märkligt att bankbranschen vill ta ut avgifter för att använda deras tjänster samtidigt som de inte vill ge någon inlåningsränta utan tvärtom maximera spannet mellan in- och utlåningsränta och som motprestation för bolån kräver att man flyttar mer eller mindre hela sin ekonomi till dem.

    Jag har inga lån och är därför fri att försöka ha så lite som möjligt av mina pengar hos storbankerna, men när jag hade sjusiffrigt sparande hos SEB upplevde jag ändå att de var rätt ointresserade av mig som kund. Inte för att nätmäklarna är särskilt mycket bättre. Som platinakund hos Avanza kan man få lite gratisrapporter och rabatter, men särskilt VIP-ig kan jag inte säga att jag känner mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm... Vid ett tilfälle för ca snart 7 år sedan. Bad jag min bankman inför ett lånemöte ta fram alla avgifter jag betalade till banken. Svaret jag fick var att det hade hon ingen möjlighet att ta fram. Utan det fick jag själv ta reda på bla genom att kolla igenom års rapporten man får i början på Januari varje år! Är jag förvånad att jag inte fick siffrorna svart på vitt? ☺ Näe inte ett dugg. Är säkerligen större summor än jag vågar tro!

      Radera
  4. Det är svårt att förstå sig på banken (främst storbanken). Det är helt klart! De vill INTE att man är skuldfri iaf.

    Det är bara att se på skuldkvotstaket som inte är lagstadgat men som banken gärna använder sig av iaf. De ser hellre att man har hög lön och hög belåning av huset än låg lön och låg belåning av huset. De anser att det är större risk med låg lön och låg belåningsgrad. Jag tänker tvärtom jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror oxå banken gärna ser att bolånet är så pass högt som det bara går. När väl räntan vänder uppåt så kommer dom tälja guld. Vilket borde innebära mer i utdelning till aktieägarna! ☺

      Radera
    2. Tror man på ränte uppgång så!? ☺

      Radera
  5. För några år sedan när de höga avgifterna på storbanksfonder med mediokra resultat var uppe i media så summerade jag alla fondavgifter jag hade betalat (ca 60000) och kontaktade banken. Då ringde en person mig och verkade faktiskt allvarligt försöka få mig att fortsätta använda deras fonder. Han hade dock inga bra argument så numera tycker den banken inte om mig speciellt mycket (blivit nedklassad två gånger i deras kundkategoritrappa).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huh....sjukt mycket pengar i avgifter. Tror inte alla (inklusive mig själv) riktigt förstår hur stor del som just går till bankens olika fondavgifter mm..? 😯

      Radera
    2. Det blir mycket med tiden. Inte nog med att det är 2% (eller 1,6%), det är 2% varje år. Tio år av medioker börsutveckling (2000-talet) och det var hela avkastningen.

      Radera
    3. När fonder under presterar borde dom inte få ta ut någon avgift kan jag tycka!

      Radera
    4. Det är en intressant tanke men även om avgiften beror på hur bra de förvaltar så kan det bli helt fel.

      Ta en fond som jämfört med index går:

      -10% (ingen avgift)
      +10% (4% avgift - 6% extra till dig)
      -10% (ingen avgift)
      +10% (4% avgift - 6% extra till dig)
      -10% (ingen avgift)
      +10% (4% avgift - 6% extra till dig)

      De kommer att ha tagit ut i snitt runt 2% i avgift, du kommer att ha gått sämre än index (0,9 * 1,1 är mindre än 1).

      Radera
    5. Intressant, men att ta ut mer i avgift bara för att fonden går bra? Det gillar jag inte heller! Eller så missförstår jag bara? ☺

      Klår fonden sitt index = ok att ta ut sin avgift.
      Klår fonden inte sitt index = inte ok att ta ut avgift.
      Gör jag ett jobb som inte är godkännt så kommer heller inte kunden vara villig att betala. Men fondförvaltare kan vara hur kass som helst och ändå få betalt ��

      Radera
    6. Du får nog svårt att övertyga en fondförvaltare att riskera rejäl förlust om de inte också har en möjlighet att gå med rejäl vinst. Men visst vore det fint om det vore som du beskriver.

      Radera